
FAU-vedtak
Hvordan få FAU-vedtak og hva det innebærer
Alle FAU kan fatte vedtak om å jobbe for en sak, for eksempel tryggere skolevei eller bedre skolegård. Nedenfor kan du lese et eksempel på hvordan man fikk vedtak ved Bestum skole.
12.03.2025 ble hjemmesiden vist frem, og man fremla hva vi jobbet for. Etter dette ble det lagt frem: "Kan de av dere som er til stede i dag stille dere bak at FAU ved Bestum skole skal ha en visjon om å bli smarttelefonfri innen 2030?"
Flere spurte om vedtaket innebar at de hadde takket ja på vegne av hele klassen. Vi var tydelige på at vedtaket kun betyr at alle som var til stede på møtet, stilte seg bak målet om at FAU skulle jobbe for saken.
Målet var å ha en felles visjon og arbeide i samme retning, men uten å presse noen til noe de ikke ønsket. For foreldre som følte at de måtte gi barnet sitt smarttelefon, enten av medisinske grunner eller andre årsaker, understreket vi i møtet at vi ikke var imot dette. Ønsket var snarere å skape et miljø og en visjon der resultatet ble motsatt av slik det er i dag – at de som har smarttelefon, utgjør et betydelig mindretall.
Flere foreldre, særlig de med barn på eldre trinn, fortalte at de hadde "løst" utfordringen ved å begrense bruken av smarttelefoner. Samtidig ble det påpekt at ikke alle foreldre er like tekniske, noe som kan føre til at mer teknologikyndige foreldre ubevisst legger press på andre til å gi barna smarttelefoner.
Til slutt ble det diskutert hva vedtaket faktisk innebærer, og hvilke oppgaver FAU har. Vi presiserte på møtet at vårt eneste ønske er at FAU, på sitt første møte hvert år, informerer de nye FAU-representantene fra 1. trinn om at skolen arbeider for å bli smarttelefonfri, og at hver representant tar dette opp med sin klasse.
Nedenfor kan du se ordlyden i vedtaket fra Smestad skole, som var først ute!
“27.02.2025 Til avstemning: “Vedtak om at Smestad skole skal være en smarttelefonfri barneskole innen høsten 2030. Enstemmig vedtatt ved håndsopprekning.”
Dette innbærer at FAU ønsker foresatte skal forsøke å forplike seg til å utsette anskaffelse av smarttelefon til elevene mens de går på Smestad skole. 2030 er valgt fordi dette lettere å starte med årets første og andreklassinger, og ganske mye vanskligere å gjennomføre for alle på høyere trinn. Skolen støtter dette vedtaket varmt, og syns Smestad FAU her går foran med et modig vedtak med tydelig budskap!”
-
Nei, men FAU kan påvirke gjennom samarbeid og dialog – Ved å engasjere foreldre, elever og lærere kan FAU påvirke beslutninger indirekte
-
Før et FAU-møte kan du sende inn en sak til lederen eller nestlederen. Kontaktinformasjonen finner du ofte på skolens hjemmeside. Du kan også spørre administrasjonen på skolen, da denne informasjonen er offentlig.
-
Om du bare sender en sak til FAU og ber dem ta den opp, har du mindre kontroll over hvordan den blir presentert. Det beste er å be om 10 minutter taletid, ta med 2–3 foreldre, vise hjemmesiden og forklare hva dere jobber med.
Før FAU-møtet kan det være lurt å lese FAQ.
Det kan også være en god idé å presisere at dere kun henvender dere til de lavere trinnene, da det kan være vanskelig for foreldre å ta tilbake telefonen fra eldre barn.
-
Ja, FAU kan vedta at de skal jobbe for en sak, for eksempel bedre trafikksikkerhet, sunnere skolemat eller mer fokus på psykososialt miljø.
-
Alle som deltar på FAU-møtet, kan være med på å fatte vedtak, og avstemning skjer for eksempel ved håndsopprekking.
-
Normalt kreves flertall for å få vedtatt en sak, men be FAU på din skole undersøke dette hvis dere er usikre.
-
Nei, FAU kan ikke stemme på vegne av alle foreldre i en klasse, men kan stemme for at FAU skal arbeide for at skolen blir smarttelefonfri.
-
Etter hvert FAU-møte skrives det et referat, som den enkelte representant har ansvar for å dele med foreldrene i sin klasse.
-
Dette kan variere, men ønsket er at FAU hvert år tar opp på første møte at skolen jobber mot å bli smarttelefonfri. På denne måten blir de nye FAU-representantene for 1. trinn informert og kan videreformidle dette til foreldrene i sin klasse.
-
Hvis man år etter år tar opp at skolen jobber for å bli smarttelefonfri, og de nye foreldrene får beskjed om at ingen på skolen bruker smarttelefon, tror vi at det innen noen få år vil bli helt naturlig for foreldre å ikke gi barna smarttelefon på barneskolen.