Steg for steg

Les hvordan Bestum skole gikk fra idé til FAU-vedtak, og hvordan du kan engasjere flere skoler i ditt nærmiljø.

 Det finnes mange veier til målet, men her er 10 steg på hvordan vi gikk fra idé til vedtak om at Bestum skole skal bli en smarttelefonfri skole innen 2030:

  1. Bjørn Arne holdt et innlegg for førsteklasseforeldre på et foreldremøte om smarttelefonbruk. Presentasjonen finner du [her].

  2. På slutten av presentasjonen var det en QR kode til en spørreundersøkelse, som også var printet ut på A4 ark som alle fikk med til klasserommet. Spørreundersøkelsen finner du [her] (Lag egen for din skole).

  3. Spørreundersøkelsen hadde to spørsmål, som gikk på om man var med på og utsette smarttelefonen eller ikke til ungdomsskolen. Svarresultatet viste at 99 % ønsket å vente, og nesten alle på foreldremøtet svarte.

  4. Etter foreldremøte ble en WhatsApp-gruppe for første klasse laget for å muliggjøre kommunikasjon på tvers av klassene.

  5. Én foreldre fra begge kjønn fra hver klasse ble invitert inn for å sikre representasjon og forankring på hele trinnet.

  6. Foreldrene i gruppen avtalte et uformelt møte for å bli bedre kjent.

  7. Etter møtet informerte vi alle foreldre via klassechatten om beslutningen om å vente med smarttelefoner til ungdomsskolen.

  8. Videre kontaktet Bjørn Arne FAU og ba om 10 minutter på neste møte.

  9. På møtet ble hjemmesiden vist og det ble informert om stegene over. 12.03.2025 stilte hele FAU seg bak en visjon at Bestum skole skal bli en smarttelefonfri skole innen 2030.

  10. Neste ble å invitere inn foreldre fra 2. klasse i Whatsapp- gruppen for å få dem til å gjennomføre det samme på sitt trinn.

Alternative tilnærminger:

  • Benytt vår ressursmappe, som du finner [her].

  • Om du har barn i 2. klasse start der, og så få med 1. klasse.

  • Om det og holde en presentasjonen blir “for mye” er den mulig å kun vise hjemmesiden.

  • Start direkte med en WhatsApp-gruppe hvis spørreundersøkelse eller presentasjon virker utfordrende.

  • Start med å be FAU eller en representant om noen minutter på et møte for å fortelle om erfaringer fra andre skoler, og hør i møtet om dere skal sette opp en Whatsapp- gruppe.

  • Del en digital spørreundersøkelse direkte med foreldre via en link i klassechatten om det er lenge til neste foreldremøte (Via denne linken kan du finne gratis undersøkelse vertøy)

  • Om målet er at klassen skal signere på noe, kan man enten bruke en smarttelefonkontrakt eller benytte https://skjermfribarndom.no/.


Tanker vi har gjort oss

  • Helt fra starten har fokuset vært å få med ett klassetrinn av gangen – først første klasse, deretter andre klasse. Dette har gjort prosessen mer håndterbar og realistisk.

  • Vi har vært tydelige på at hovedmålet er å engasjere første- og andreklasseforeldre, mens eventuelle andre klassetrinn som ønsker å bli med, kun sees som en bonus.

  • Diskusjonen har utelukkende handlet om smarttelefoner, ikke skjermtid generelt, iPad-bruk på skolen eller lignende temaer.

  • Vi har heller ikke brukt tid på å argumentere for hvor skadelige smarttelefoner kan være. I stedet har vi holdt fokuset på et enkelt spørsmål: Ønsker du å være med eller ikke?

Vi setter veldig pris på tilbakemeldinger om du har gjort dette på en annen måte, men med samme resultat.


Få med flere skoler

Mange barn leker med barn fra andre skoler, og mange møter hverandre for første gang på ungdomsskolen.

Jo flere som er uten smarttelefon på barneskolen, jo mindre friksjon og ulikhet vil det bli når barn leker på tvers av skoler og når de møtes på ungdomsskolen.

  1. Spre ordet: Ta gjerne kontakt med lokal presse for å høre om de ønsker å skrive en sak om hva dere har fått til på egen skole. Dette er en fin måte å informere foreldre på andre lokale skoler om det samme.

  2. Stå sammen: Se om du kan få med deg 2–3 andre foreldre i klassen eller på trinnet, det er fint å være flere sammen. Hvis det er mange skoler i området, kan dere fordele de lokale skolene mellom dere. Dere kan selv velge hvor stort område dere vil dekke, ettersom målet er å spre dette så bredt som mulig.

  3. Finn kontaktpersoner: Hør med andre foreldre på skolen og i ditt nettverk om noen kjenner foreldre til barn på de lavere trinnene ved skoler i nærmiljøet. Bli med i din lokale WhatsApp-gruppe på hjemmesiden vår. Om du ikke finner en undergruppe under ditt fylke som er passe stor, så send oss en melding, så setter vi den opp. Her finner du WhatsApp-gruppene: www.smarttelefonfribarndom.no (scroll litt ned på siden).

  4. Kontakt FAU: Søk på hjemmesiden til skolen og se om dere finner kontaktinformasjon til FAU-leder eller nestleder. På noen skolesider finner du også kontaktinformasjon til FAU for de ulike trinnene. Om du er mest komfortabel med å sende e-post, så gjør det, men vi har også hørt om noen som har ringt og snakket med hverandre. Forslag til e-post finner du lenger ned på siden.

  5. Inviter inn: Når du/dere har fått kontakt med noen som ønsker å være med, hør om de også ønsker å være med i den lokale WhatsApp-gruppen, så dere løpende kan snakke sammen og dele oppdateringer og utfordringer i lokalmiljøet. Fortsett å rekruttere til din lokale WhatsApp-gruppe, slik at dere til slutt blir nok mennesker i samme nærmiljø til å stå sammen i årene som kommer.

  6. Del erfaringer: Del informasjon om www.smarttelefonfribarndom.no/ og del erfaringer fra hvordan dere har fått fram og hva dere har fått til på deres skole.

  7. Hold koken: Hvis du ønsker å bidra litt ekstra i ditt lokalmiljø, send oss en melding om at du vil være administrator for din lokale WhatsApp-gruppe. Vi vil deretter ringe deg og gi en kort opplæring om hva det innebærer.

E-post

Hei,

Mitt navn er [Ditt navn]. Grunnen til at du mottar denne e-posten er at du står oppført som FAU-leder eller FAU-representant for 1. eller 2. klasse på skolens hjemmeside.

Sammen med noen andre foreldre ved [Din skole] har vi bestemt oss for å jobbe for at skolen vår skal bli og forbli smarttelefonfri innen 2030. Dette innebærer at vi som foreldre aktivt arbeider for at barna ikke skal få en smarttelefon så lenge de går på barneskolen.

Mye av inspirasjonen har vi hentet fra www.smarttelefonfribarndom.no, hvor man kan lese hvordan mange skoler i Norge har gått fra idé, til enighet på tvers av klasser og trinn og til vedtak i FAU.

Vi ser at sjansen for å lykkes øker når flere står sammen. Dette er selvfølgelig helt frivillig, men hvis dere allerede jobber med dette på skolen deres, eller synes ideen høres interessant ut, hadde det vært hyggelig om dere ble med.

Jeg har fått masse positiv respons på tiltaket og deler gjerne erfaringer fra skolen vår.

Vennlig hilsen,

[Ditt navn]